Rieten dak sluit aan op plat dakSoorten daken

Voor rieten daken zijn er twee soorten dakconstructies

Schroefdak
Rietgedekt dak op een houten plaat of isolatieplaat, waardoor de onder-constructie dicht is. Het riet is koud op de plaat gemaakt / geschroefd, waardoor er geen ventilatie is. Een schroefdak is zodoende brandvertragend.

Traditioneel dak (open constructie)
Rietdekken volgens de traditionele constructie, waarbij de panlatten in het zicht zijn aan de onderzijde of een Raampartij in rieten dakgeventileerde laag tussen het riet en de aftimmering, waardoor het riet goed droog kan waaien. Een traditioneel rieten dak is echter niet brandvertragend.

Zink of koper

Het is niet aan te raden om op of onder een rieten dak zinkwerk toe te passen; het zink kan aangetast worden door uit het riet uitlogende humuszuren. Daarentegen kan er koper gebruikt worden. Koper is een duurzaam materiaal, het verkleurt snel en krijgt daardoor dezelfde kleur als het rieten dak. Het koper valt dan nauwelijks op.

Nok

Nok van rieten dak met vorstenDe nokafwerking kan uitgevoerd worden met keramische rietvorsten, in cement gezet en afgewerkt. Ook kan er gekozen worden voor een koperen nok in het model van de rietvorst. Er zijn ook nog andere, streekgebonden varianten, zoals onder andere riet, hout , heide ed.